Какво превърна София във втория най-поскъпващ град в света?

Начална страница | Бизнес | Какво превърна София във втория най-поскъпващ град в света?
image

София се премести с 29 места в тазгодишната класация на Economist Intelligence Unit, която измерва цената на живот в 133 града по света. Столицата на България вече се нарежда на 90 позиция, докато само преди година бе на 119.
Този огромен скок нарежда София като втория най-бързо поскъпващ за живеене града в класацията на британското издание. Пред него се нарежда само Нумеа - столицата на френската отвъдморска територия Нова Каледония, където липсата на конкуренция движи цените нагоре.
В доклада на EIU Роксана Славчева, посочена като автор, коментира, че ръстът на цените в София е един от най-големите двигатели на поскъпването. Именно по-високите цени на храните движат и общата инфлация в страната, която през декември достигна 2,6% на годишна база.
Сред останалите поскъпващи стоки и услуги са цените на електричеството, ВиК услугите, топлофикация и други. Растат и цените в сектора отдих и култура нарастват с около 4 процента.
Рязко надолу
Един град, близо до България, пък отчита най-голям спад. Става въпрос за Истанбул, Турция, който се срива с 48 позиции до 120. Основната причина, разбира се, е спадът на лирата, която потъна през миналата година, както и високата инфлация, която през октомври 2018 г. достигна 25,2%.
Москва и Стокхолм са сред другите европейски градове, които падат в класацията - на 56 и 102 позиция съответно.
Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7