5 грешки, които всеки допуска в автобиографията си

Начална страница | Бизнес | 5 грешки, които всеки допуска в автобиографията си
image

Разбира се, една грешка надали ще убие шансовете ви за интервю, но определено е във ваш интерес да имате колкото се може по-добра автобиография. Когато търсите работа, доброто представяне може да ви отведе директно на стола за интервюта. Ето защо днес ще ви кажем кои са „традиционните” грешки, които хората допускат, пишейки CV-тата си.
1. Твърде кратка автобиография
Вероятно сте чули съвета, че автобиографията трябва да бъде една страница, за да е максимално прегледна и опростена. Оказва се, че работодателите са 2 пъти по-склонни да предпочетат кандидати с двустранни автобиографии пред „телеграма”, особено ако се касае за длъжност на средното и над средното ниво.
2. Включване на обобщение
Автобиографиите тип „разказ”, в които се споменава в свободен текст постиженията и местоработите ви, отдавна са отживелица. Много мениджъри са затрупани от работа и имат наистина само няколко секунди, за да прегледат автобиографията ви и да решат дали ще преминете на следващото ниво. В повечето случаи те имат склонност да разгледат само секцията за трудов стаж, за да видят какво е направил някой, в кои отрасли, компании и т.н. Най-добрата стратегия е да споменете компанията, длъжността си и след това да изредите основните си задължения – за препоръчване в „списък” с тирета и подточки.
3. Опити за оригиналност
Автобиографиите, които имат включени изображения, графики и таблици и приличат повече на презентация, могат да ви костват интервюто. Разбира се, има малък шанс този тип оригинално мислене да работи в сферата на графичния дизайн и творческите професии, но за всички останали отрасли не си струва перспективата да бъдете отхвърлени.
4. Следване на шаблони
Няма нищо по-неприятно за един работодател от това да види кандидат с шаблонна автобиография или мотивационно писмо, свалена от интернет, единствено с променени имена. Това изглежда лениво и непрофесионално.
5. Функционалност вместо хронологичност
Може да се изкушите да създадете автобиография, която се фокусира върху функциите ви на определени длъжности, вместо да следване обратен хронологичен ред. Това е голяма грешка, затова се придържайте към стандарта – от последната позиция към първата.
Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7