"Сбербанк" загубила милиарди заради изкуствения интелект

Начална страница | Бизнес | "Сбербанк" загубила милиарди заради изкуствения интелект
image

"Сбербанк" е загубила милиарди рибли като резултат от грешки на изкуствения интелект, заяви главният изпълнителен директор Герман Греф, цитиран от ТАСС.
"Изкуственият интелект, като цяло, взема решения в големи системи. Една малка грешка, която се е промъкнала в алгоритъма, може да доведе до огромни последствия. Досега сме загубили милиарди заради това - защото машината прави малка грешка, но при големи обеми", посочва той.
Греф посочва, че всяка една грешка е открита по-късно и е помогнала за подобряването на изкуствения интелект. "Когато намерим грешка, ние се учим от нея", посочва директорът на най-голямата по активи руска банка.
Според съобщение на пресслужбата на банката, публикувано по-късно, става въпрос за загубени печалби, а не за преки загуби.
По-рано Греф бе изразил мнение, че навлизането на изкуствения интелект в работата на компаниите няма да доведе до драматични последствия и няма да остави хора без работа.
"Нямам драматични предсказания. Някои казват, че изкуственият интелект ще дойде утре и ще ни замести", казва той. Но допуска, че някои професии, например тази на шофьорите, може да изчезне напълно. Все пак в "Сбербанк" позициите за служители от средно ниво.
Според Греф изкуственият интелект ще допринесе $16 трилиона за глобалния вътрешен продукт през следващите 12 години. След 10 години пък ще са нужни 10 милиона души, които да работят и поддържат тези алгоритми.
Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7