Как един от най-богатите индийци стигна до фалит заради брат си

Начална страница | Бизнес | Как един от най-богатите индийци стигна до фалит заради брат си

Един от най-богатите хора в Индия стигна до фалит, след като не успя да спаси компанията си от бруталната ценова война, обявена му от по-големия му брат.
Телекомуникационната компания на Анил Амбани Reliance Communications е обявила в неделя, че е потърсила помощ от националния трибунал в Индия, занимаващ се с прилагането на корпоративното право в страната, за разпродажба на активите си и покриване на милиардите си дългове.
Акциите на дружеството се сринаха с 50% в понеделник на борсата в Мумбай. По-късно възстановиха част от загубите си и завършиха търговията с 35% надолу, посочва CNN Business.
Reliance Communications, която дължи около 7 милиарда долара, търси възможност да реши проблема със задълженията си с помощта на трибунала, се казва в официално съобщение.
Според индийското законодателство сега институцията разполага с девет месеца да се справи с разпродажбата на активите на компанията. Ако не успее, дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност и ще бъде ликвидирано.
Някога един от най-големите телекоми в азиатската страна Reliance Communications не успя да се справи с конкуренцията на Мукеш - по-големия брат на Анил Амбани.
С дебюта си на пазара дружеството започна ожесточена ценова война, която доведе до спад в стойността на мобилните данни от 206 рупии или 3 щатски долара за гигабайт през 2016 година до едва 12 рупии или 0,16 долара през миналата година. По този начин Jio успя да привлече над 280 милиона клиенти за по-малко от три години.
Сред жертвите на компанията бяха британският мобилен гигант Vodafone, който беше принуден да обедини бизнеса си в Индия с местния си конкурент Idea Cellular. Други напуснаха пазара, включително и Reliance Comminications.
Към днешна дата Мукеш Амбани разполага с нетно богатство от около 50 милиарда долара, а това на неговия брат е едва 2 милиарда долара, показват данните на Forbes.
През 2016 година той основа своя мобилен оператор Reliance Jio и успя бързо да привлече клиенти, като предложи шест месеца безплатен 4G интернет и изключително ниски тарифи на потребителите си.
Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7