Защо милиони американци може никога да не успеят да се пенсионират?

Начална страница | Бизнес | Защо милиони американци може никога да не успеят да се пенсионират?
image

От годините на финансовата криза насам голям брой от по-възрастните американци избират да останат активни на пазара на труда вместо да се пенсионират.
Тази тенденция може да се засили в следващото десетилетие, като натискът да останат на работа върху гражданите на САЩ над 60-годишна възраст става все по-голям. А основната причина за това е, че младите активни на пазара на труда хора намаляват, пишат от Fortune.
Преди 10 години Щатите имаха необичайно високо ниво на раждаемост за развита държава. Постепенно обаче равнището започна да спада до 1,8 дете на семейство през 2016 година, а тези темпове на раждаемост предполагат свиване на населението в дългосрочен план.
До голяма степен това се дължи на по-ниската раждаемост сред гражданите с латиноамерикански произход. Допълнителен фактор е и финансовата криза и ефектът от нея - песимистични очаквания за растежа на доходите на домакинствата.
Разбира се, по-малкото на брой деца означава и по-малко млади хора на пазара на труда на фона на нарастващ брой пенсионери. Това от своя страна води до по-малко приходи за здравеопазването и за социалната система, както и повишаване на възрастта за пенсиониране.
Ситуацията обаче не е нещо напълно ново за Щатите. В края на 80-те години на миналия век САЩ успяха да обърнат тренда от намаляваща раждаемост към нарастваща. Икономистът Лиман Стоун обаче предупреждава, че няма причина тази история да се повтори.
Високите цени на жилищата, на грижата за децата и на образованието няма да се променят скоро. В същото време расте и нуждата от по-високо образовани специалисти, за да може пазарът на труда да отговори на нуждите на бизнеса. Това от своя страна води до отлагане на раждането на деца в семействата и на раждането на по-малко наследници.
Стоун прогнозира, че раждаемостта в САЩ може да се свие допълнително до 1,5 или 1,4 деца в домакинство - нива, каквито могат да се видят в Япония и някои държави в Европа.
В същото време той допълва, че броят на имигрантите - независимо дали ниско или висококвалифицирани, в Щатите намалява и ситуацията може да се влоши на фона на антимиграционната политика на президента Доналд Тръмп.
С други думи, САЩ скоро може да изгубят двата големи двигателя на растеж на населението, да се превърнат в свиваща се нация на млади хора, натоварени с отговорността да подкрепят все повече възрастни хора, а последните да бъдат принудени да работят през смятаните доскоро златни години от живота.
Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7