Митата на Тръмп генерират милиарди за САЩ. Но не Китай ги плаща

Начална страница | Бизнес | Митата на Тръмп генерират милиарди за САЩ. Но не Китай ги плаща
image

Президентът Доналд Тръмп е прав, като казва, че въведените от него мита генерират милиарди долари за Съединените американски щати. Но за тях не плащат Китай и другите държави, както твърди той, пише Bloomberg.
По данни на американските митници са събрани мита за над $13 милиарда до 18 декември на м.г. Реално, събраната сума може да е по-малка заради забавяне, възстановяване на средства и други фактори, но всички доклади на Министерство на финансите посочват, че събраните мита се повишават след началото на търговската война с Китай.
Но докато Тръмп твърди, че митата по някакъв начин се плащат от Китай и другите страни, експерти посочват ясно, че това просто не е вярно.
Митата всъщност се плащат от вносителите в САЩ - в крайна сметка от американския бизнес и от потребителите, които плащат по-високи цени.
Професор Стив Ханке от университета Johns Hopkins, познат в България като "бащата на валутния борд", го казва ясно: "Митата върху китайския внос се плаща от американците, а не от китайците. Митата на президента са просто данък върху американските потребители", написа той в Twitter.
Проф. Ханке посочва още, че ползата от митата за държавната хазна се компенсират от други разходи, например помощта от $12 милиарда за земеделците.
Думите му се потвърждават и от Дан Антъни, вицепрезидент на консултантската компания The Trade Partnership. Американският бизнес е платил $2,8 милиарда повече заради новите мита само през октомври, казва той.

Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7