Какво трябва да учиш в България, за да вземаш над 2500 лева?

Начална страница | Бизнес | Какво трябва да учиш в България, за да вземаш над 2500 лева?
image

Секторът на информационните технологии у нас е този, който гарантира най-високи възнаграждения, като по последни данни на Националния статистически институт (НСИ) средната работна заплата в индустрията е 2663 лева при ниво от 1125 лева средна заплата за страната.
Логично всички специалности, свързани с информационните технологии, се смятат за най-перспективните, които гарантират най-високо възнаграждение.
Тази тенденция се запазва и през 2018 година, като специалността, гарантираща облагаем доход над 3800 лева, е "Информатика и компютърни науки" в СУ "Св. Климент Охридски", показва новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в страната, подготвена от Министерство на образованието и науката (МОН).
Според класацията има още две дипломи, с които завършилите могат да имат облагаем доход над 3000 лева, както и други 11, обещаващи такъв над 2000 лева.
Следващите две най-добре платени специалности след "Информатика и компютърни науки" в СУ "Св.Климент Охридски" са "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград и "Информатика и компютърни науки" в Нов български университет (НБУ). При тях средният облагаем доход на дипломираните студенти е съответно 3194 лева и 3142 лева.
Три други специалности могат да осигурят на завършилите облагаем доход под 3000, но над 2500 лева. Това са "Комуникационна и компютърна техника" в Техническия университет, "Математика" в СУ "Св.Климент Охридски" и "Машинно инженерство" в Минно-геоложкия университет "Св.Иван Рилски".
Облагаем доход над 2000 лева извън компютърните специалности и математиката могат да донесат още дипломи по икономика от СУ "Св.Климент Охридски" и Американския университет, както и по обществено здраве от НБУ и в Медицинския университет в София.
В списъка с дипломите, които могат да донесат на завършилите облагаем доход над 1500 лева влизат разнообразни специалности. Това са "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Военно дело", "Металургия", "Политически науки", "Общо инженерство", "Енергетика", "Фармация" и други.
От друга страна най-нисък облагаем доход сред топ 50 на специалностите в страната носи дипломата по "Политически науки" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - малко над 1500 лева.
След нея най-ниско е възнаграждението за завършилите "Машинно инженерство" в Техническия университет, "Електротехника, електроника и автоматика" във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София и "Информатика и компютърни науки" в Икономическия университет във Варна и във Варненския свободен университет.

Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7