Българските емигранти са налели повече пари в страната ни от чуждестранните инвеститори

Начална страница | Бизнес | Българските емигранти са налели повече пари в страната ни от чуждестранните инвеститори
image

Българските емигранти, които от незапомнени времена са „трън в очите“ на нашенската управа, са вкарали повече пари в родината ни, отколкото чуждестранните инвеститори. Сънародниците, напуснали държавата ни, биват често осъждани от за избора си да си тръгнат от бащиния дом и да търсят късмета си по широкия свят. Не само властта, обаче, взема българите в чужбина на прицел, често това правят и нашенците, останали в предела на отечеството.
И въпреки всичко, именно емигрантите са хората, които са налели повече средства, от който и да било чужд инвеститор, в България.
Резултатите от анализ на Българската стопанска камара за преките инвестиции в страната ни в периода 2007-2017 година показват, че преводите на сънародниците ни, напуснали очертанията на държавата, наброяват… 2,2 милиарда лева. За сравнение преките чуждестранни инвестиции остават далеч назад, с възлизаща на 1,8 милиарда сума. И тези цифри покриват единствено последната една година от анализа.
За периода от десетилетие вложенията на чуждите дружества са спаднали с рекордните десет пъти… Или иначе казано 98-те процента са ударили дъното, превръщайки се в 9,8%.
Добрата новина, ако изобщо може да се нарече такава, е че за разгледания период показателите на всички страни в региона са се занижили и са станали значително по-непривлекателни за чуждите инвеститори. Това се дължи на световната финансова криза, но най-лошото е, че в родината ни последствията са най-осезаеми.
В същото време страни като Румъния, Турция и Хърватия са загубили едва 50% от инвестициите си спрямо 2007 година. България е на последно място по обем на инвестиции спрямо останали страни в проучването и след Хърватия и Сърбия по интензитет на вложените ресурси.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7