Кои държави търгуват със Северна Корея?

Начална страница | Бизнес | Кои държави търгуват със Северна Корея?
image

След последните заплахи на Северна Корея и твърдението ѝ, че е тествала водородна бомба, американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще спре търговията с всички страни, които на свой ред търгуват с комунистическата държава.
Смята се, че заканата на Тръмп е насочена най-вече към Китай, която поема 90% от външната търговия на Северна Корея, пише CNNMoney. Според експертите обаче Пекин няма голям интерес от смяна на режима в по-малката азиатска страна и от евентуално установяване на американски военни части в нея.
Да не забравяме, че Китай е най-големият търговски партньор и на САЩ - износът и вносът между двете страни доближиха 600 млрд. долара през 2016 г. Влошаване на отношенията ще се отрази пагубно и на двете икономики.
Освен Китай, още няколко държави търгуват активно със Северна Корея - Индия, Пакистан, Русия, Тайланд, Филипините, Буркина Фасо, сочат данни от 2015 г.
В особено големи размери е бил износът към Индия, но след по-тежките санкции, наложени от ООН на Северна Корея през април, Ню Делхи забрани повечето търговски операции.

Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7