Най-влиятелната държава в света не е нито САЩ, нито Русия

Начална страница | Бизнес | Най-влиятелната държава в света не е нито САЩ, нито Русия
image

Франция за първи път оглави класацията "Soft Power 30" на страните с най-голямо влияние, постигнато с невоенни средства. Индексът се основава на критерии като откритост и толерантност, но се вземат предвид също и външната политика, културата, образованието, дори и кулинарията, пише вестник Figaro.
След като през 2015 г. бе четвърта, а през 2016 г. - пета, тя победи Великобритания, САЩ, Германия и Канада, показва класацията на британската компания за политически консултации Portland Communications.
Класацията се основава на няколко ключови критерии като международния авторитет на страната, нейната дипломатическа мрежа, влиянието в интернет и отношението към чуждестранните туристи.
Изкачването на Франция на челната позиция отчасти се обяснява с динамиката, която се влива с избора на 39-годишният центрист и проевропеец Еманюел Макрон за президент. Този подход в международен план, обаче, не би бил възможен без историческата доминация на страната и без нейната дипломатическа мрежа, която се смята за една от най-развитите в света.
Освен това, Франция остава особено привлекателна туристическа дестинация. Миналата година тя е била посетена от 82,5 милиона туристи, въпреки атентатите от 2015 г. досега, които отнеха живота на близо 230 души, подчертават авторите на изследването.
Появата на Доналд Тръмп на власт, според тях, обяснява защо САЩ отстъпиха първото място, което заемаха през 2016 г. Те вече са трети в списъка.
Великобритания запазва второто място, след като миналата година отстъпи челната позиция заради Брекзит и несигурното си бъдеще след излизането от Европейския съюз.
Последните в списъка се оказаха Бразилия заради редицата корупционни скандали и Турция заради опита за преврат от 15 юли миналата година и последиците след него.
Концепцията Soft Power (мека сила - бел.ред) е въведена от професор Джоузеф Най от Харвардския университет в книгата му от 1990 г. и показва способността да привличаш повече чрез убеждаване, отколкото чрез принуждаване (hard power) с военно надмощие или пари.
Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7