Тези 2 качества са по-важни за успеха ви от интелигентността

Начална страница | Бизнес | Тези 2 качества са по-важни за успеха ви от интелигентността
image

Положителна нагласа към новите преживявания и добросъвестност - тези качества са в пъти по-важни за академичния успех от интелигентността. Това твърди ново проучване, цитирано от PsyBlog.
Хората, които са отворени към нов опит са по-склонни да имат въображение, да са наясно с чувствата си, интелектуално любопитни и търсещи ртазнообразие.
Добросъвестните хора междувременно са дисциплинирани, изпълняват задълженията си и са добри в планирането.
„По отношение на ученето характерът е много по-важен от интелигентността за ръководство както на учениците, така и на учителите, казва авторът на изследването Артър Поропат. – На практика, количеството усилия, които учениците са готови да положат и това къде са насочени тези усилия е не по-малко важно от това кой колко умен е.“
Изследването обхваща данни от десетки хиляди ученици.
Личните оценки на учениците за собствения им характер се оказали също толкова добри в прогнозирането на успеха им на изпитите, колкото и тестовете за интелигентност.
Но когато друг човек, който ги познава, оценява техния характер, това предвижда представянето им на изпитите почти четири пъти по-добре, отколкото интелигентността.
„Тестовете за интелигентност винаги са били тясно свързани с образованието и оценките и следователно се е разчитало на тях, аз да се предвиди кой ще се справи добре. Влиянието на личностните качества върху ученето е истински изненадващо за изследователите в областта на образованието и за всеки, който си мисли, че е бил добър в училище, защото е „умен“, допълва д-р Поропат.
Добрата новина е, че и двете качества, както добросъвестността, така и отвореността към преживявания могат да бъдат тренирани.
„Характерът наистина подлежи на промяна и педагозите, които са насърчавали тези два аспекта на личността на учениците – добросъвестност и отвореност към преживявания – са постигнали подобряване на способностите на учениците за учене.
За разлика от това, има малко доказателства, че интелигентността може да се „преподава“, въпреки множеството приложения за умствена тренировка.“
Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7