Тръмп е платил 38 млн. долара данъци през 2005 г.

Начална страница | Бизнес | Тръмп е платил 38 млн. долара данъци през 2005 г.
image

Телевизионната компания MSNBC показа данъчна декларация на американския президент Доналд Тръмп за 2005 година. Белият дом обаче нанесе изпреварващ удар. Телевизионната водеща Райчъл Медоу написа в Twitter, че разполага с данъчната декларация на Тръмп, която той отказваше да публикува, и обеща подробности на живо. Но когато Белият дом научи за предстоящото изтичане, съобщи основните параметри на документа още преди началото на предаването.
Тръмп е получил през 2005 година над 150 милиона долара доход и е платил от тях 38 милиона долара данъци. Според публикацията на телевизионния канал Тръмп и съпругата му Мелания през 2005 година са платили 5,3 милиона данък върху доходите (което е само 4%), а голямата част от техните плащания са „алтернативен минимален данък”, съобщава БГНЕС. Ефективния процент на платения федерален данък за доходите на Тръмп е около 25%.
Средното американско семейство обичайно дава за данъци не по-малко от една трета от дохода, но данъчните облекчения са недостъпни за физическите лица. От възможността да извадят част от облагаемата сума се възползват само много богатите американци и корпорациите. Белият дом нарече публикацията на данъчната декларация на Тръмп за 2005 година „абсолютно незаконна”.
„Когато отчаяно искате да вдигнете рейтингите сте готови да нарушите закона и да правите новина две страници от данъчна декларация с десетгодишна давност”, се казва в изявлението на Белия дом. Администрацията на президента уточнява, че Тръмп е платил не повече, отколкото е бил задължен по закон. Разследващият журналист Дейвид Кей Джонсън заяви в ефира на MSNBC, че е получил декларацията на Тръмп по пощата.
Според Наказателния кодекс на САЩ незаконното публикуване на данъчна информация се смята за тежко престъпление, което води до затвор до 5 години и глоба до 5 хиляди долара. Тръмп стана първият от четири десетилетия кандидат на голяма партия за президент на САЩ, който не публикува сам данъчната си декларация. Политическите му противници заявиха, че е възможно той да скрива ниската данъчна ставка, получена с помощта на вратички в законите.
Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7