Приетите по спешност промени в енергийния закон "гарантират": Токът поевтинява от 1 март

Начална страница | Бизнес | Приетите по спешност промени в енергийния закон "гарантират": Токът поевтинява от 1 март
image

Предложението на главния прокурор за сваляне на цената - незаконно и не върши работа

Цената на тока ще бъде намалена от 1 март. Това съобщи в сряда енергийният министър в оставка Делян Добрев след като депутатите приеха скоростно на първо и второ четене промени в Закона за енергетиката, според които цената може да се променя повече от веднъж годишно, а не както досега само от 1 юли.
Добрев посочи, че законовата възможност за регулация е гаранция за намаляване на цената.
"Решение на ДКЕВР ще е намаляване на цената", каза той, но не можа да се ангажира с колко процента.
На 19 февруари, ден преди да подаде оставка и докато все още твърдеше, не смята да се оттегля, премиерът Бойко Борисов обеща токът да поевтинее с 8%.
Веднага след изявлението на Добрев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), чието ръководство е в оставка, съобщиха, че след публикуването на законовите промени незабавно ще започнат процедура по промяна на цените.
Делян Добрев каза, че този вариант е за предпочитане пред препоръката на главния прокурор токът да поевтинее с нареждане на енергийния министър.
"Тази заповед не намаля цената сама по себе си, а отлага плащането на част от цената за електроенергия за по-късен период от време", поясни Делян Добрев.
По-рано в сряда главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че с оглед на масовите протести срещу високите сметки за ток преди ден е пратил писмо на енергийния министър в оставка да разпореди лично намаляване на цените. Очевидно в стремежа си да отговори на обществените очаквания, обвинител №1 е дал приоритет на бързото разрешаване на проблема, а не на закона, тъй като чл. 70 от Закона за енергетиката, на който той се позова, не дава права за намеса на министъра в ситуация като сегашната.

Търсят се нови начини за постигане на по-евтин ток

Делян Добрев увери, че след гласуваните от парламента законови промени ще се търсят и нови начини за постигане на по-евтин ток: "Намаляване на квотите за скъпите централи и увеличаване на квотата от АЕЦ "Козлодуй", намаляне на признатите технологични загуби на ЕРП-тата от 15 на 10 процента."
Вече е договорено в четвъртък да има извънреден брой на Държавен вестник, в който да бъде обнародвано решението на парламента. Делян Добрев очаква енергийният регулатор, чието ръководство преди дни подаде колективна оставка, да промени цената на тока, за да може промяната да влезе в сила от други ден.

Предложението на главния прокурор – незаконно и не върши работа

Делян Добрев обясни по-подробно и защо отхвърля направената от главния прокурор препоръка.
"Вчера получих предложението на прокуратурата да се възползвам от правомощията по чл. 70 от Закона за енергетиката. Възложил съм още вчера на юристите в министерството да работят по този въпрос. В чл. 70 обаче допълнителните задължения, които аз мога да наложа, са по три хипотези: едната е режим на тока, другата - опазване на околната среда и третата - защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката", посочи Добрев.
В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока. Ако все пак бъде използвана една от тях, лошото е, че те не намаляват цената трайно, обясни министърът. Тази цена се намалява и след това извършените допълнителни разходи се признават като разходи в следващия регулаторен период. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение в следващия регулаторен период, посочи Добрев. Ние работим и по този вариант, но по-добрият вариант е преразглеждане на цената от
страна на ДКЕВР, добави той.
Решението на ДКЕВР променя цената трайно, без да трябва да се възстановяват каквито и да било разходи на дружествата, отбеляза Добрев. Докато със заповед на министъра, дори да се намери правно основание, може да бъде намалена цената, но изгубените приходи и възникналите допълнителни разходи трябва да бъдат компенсирани в бъдеще, добави той.
На въпрос какво е наложило главният прокурор да дава идеи за намаляване цената на тока, Добрев отговори, че същото писмо е получил и от ДКЕВР и предположи, че то е било изпратено от регулатора и до прокуратурата, от която пък е постъпило предложението до Добрев да се обмисли и такава възможност.
Mediapool.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7