THE FISCAL CLIFF: Защо заплахата от увеличението на данъците ни изглежда изключително реална?

Начална страница | Бизнес | THE FISCAL CLIFF: Защо заплахата от увеличението на данъците ни изглежда изключително реална?

Ще има ли сделка до 31-ви Декември 2012?

Президентските избори може да са приключили, но политическата борба във Вашингтон продължава да е в разгара си.
Екипът на вестник "България Сега" и аз, в ролята си на финансист, решихме да ви подготвим за потока от коментари по този така разискван въпрос и да хвърлим малко светлина за Вас, нашите уважавани читатели. В следващите редове съм подготвил един бърз анализ за какво наистина се случва във Вашингтон и как това би имало евентуален ефект върху нашият начин на живот от финансова и икономическа гледна точка.

Какво е "фискалната скала" ("fiscal cliff) и защо има толкова голямо значение?

"Фискална скала" е станал популярен термин за описание на серия от закони, които се очаква да изтекат или да влязат в сила в края на 2012-та година. Най-големите проблеми, които се дискутират на дневен ред  в Конгреса са дали да се удължи ведомостта данъчни съкращения наложени по време на управлението на Президент Джордж Буш, както и вземането на решение дали да се отмени контролния акт върху бюджета за 2011 г., което налага преразглеждане и евентуално намаляване на разходите, използвани досега по отношение на отбранителните сили и войски, за което ще стане дума малко по-късно в нашия материал.
Ако нищо не се промени и законите заложени влязат в сила, данъчните ставки, които ние заплащаме в момента, ще  с увеличат значително за всички нива на доходите и правителството ще бъдат принудено да прилага съкращения в размер на 1.5 трилиона долара през следващите 10 години от държавният бюджет. 
Ако кажем, че никога преди САЩ не се е намирала в подобна напрегната законова ситуация, навярно ще излъжем, но поради редица причини, на които се натъкнах докато се запознавах в детайли със сегашната ситуация, няма да сгрешим, ако кажем, че тя е до голяма степен наистина уникална в няколко отношения отношения. Като начало, нека не забравяме, че в последните години икономиката ни е далеч от определението "стабилна".  Интересното в случая е, че президентът Обама и конгресът разбират кристално ясно, че едно евентуално влизане на законите предвидени в наредбата и увеличаването на данъците на всички нас би забавило и дори върнало назад всичко положително постигнато за последните две години в сферата на икономиката. Увеличаването на данъците докато се намалява държавният бюджет би унищожило милиони работни места, което би довело до огромен спад в нашия брутен вътрешен продукт - две последици, които биха ни върнали обратно във времената на рецесия от близкото минало... и започваме отначало.
Второ, партийната злоба в Конгреса е много по-зле, отколкото някога е била. Миналогодишната борба за тавана на дълга и неуспеха да се доберат до някакво адекватно споразумение по въпроса, двете страни в Конгреса станаха тревожно поляризирани. В момента е неимоверно важно републиканци и демократи да преглътнат егото си и да достигнат до компромисен вариант относно "фискалната скала", но ние просто не знаем дали двете страни е готов да си стиснат ръцете като мъже и да се обединят за доброто на нас, данъкоплатците, и продължаването на развитието на икономиката. Партийните лидери показват известна гъвкавост, но това не е нещо ново за нас. Истината е, че просто ще трябва да изчакаме още няколко дни и каква е истинската позиция, която ще заемат в името на благополучието на всички.

НЕКА ПРОПУСНЕМ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЖАРГОН... НИЕ ПРОСТО ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ ДАЛИ ЩЕ НИ СЕ ВДИГНАТ ДАНЪЦИТЕ?!

Ако управляващите политици не направят нищо за да постигнат компромисен вариант, отговорът е само един - ДА, АБСОЛЮТНО ЩЕ ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАПРАВЛЕНИЯ!

Какви са възможните решения? Как вероятно е Конгреса да постигне компромис?
 
Има редица от различни неща, които биха могли да се случат като крайно решение на засегнатия проблем, от едната крайност до другата.  За съжаление, много е малка вероятността между Конгреса и президента за тотално разбирателство и хармония между двете страни. Икономическият риск и масивният обхват, които биха засегнали всички сектори от нашият живот са едни от главните причини хората управляващи ни да нарушат статуквото и предприемат действия, които да доведат до така бленуваното позитивно развитие. 
И нека за последно да обобщим, за нас като финансисти най-вероятното решение на този така сложен икономически и юридически казус, е компромисен вариант, които наистина да наложи някакви задължителни спестявания от бюджета и вероятно прехвърляне на топката в градината на следващия Конгрес, който да поеме щафетата и да се занимае с по-ангажиращи решения и отговори на тези належащи въпроси.

Разбира се, както винаги може да се обърнете към мен на 224-522-2413 и на моя личен имейл Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com, моля имайте в предвид, че съм в България до 12ти януари и ако имате спешни въпроси, използвайте електронната ми поща.

Ангел Сапунджиев

www.MyOwnMoneyCoach.com
www.facebook.com/TainiteNaParite


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7