“Как да Построим Правилно Финансовата си Къща?“ – Втора Част

Начална страница | Бизнес | “Как да Построим Правилно Финансовата си Къща?“ – Втора Част

Осемте Стъпки за Спокойствие и Сигурност

Здравейте отново на всички читатели и приятели! Днес ще продължим да говорим за правилното изграждане на финансовата ни къща и след като минахме през първите четири стъпки на изграждане на основата през изминалата седмица, но нека си ги припомним набързо преди да започнем с останалите четири:
- Стъпка  1: Предпазете дохода на семейството си! Направете така, че за да сте сигурни, че имате достатъчно добра застраховка-живот в случай на нужда, за да можете адекватно да предпазите семейството си от загуба на дохода Ви.
- Стъпка  2: Спестявайте от 3 до 6 месеца от разходите си! Това Ви дава едно спокойствие и помага да посрещнете нуждите си без да докосвате кредитните карти, които имат страхотно високи лихви.
- Стъпка 3: Направете завещание, ако имате деца и имущество! Със законодателството в Америка винаги е важно да сме подготвени  юридически, когато става въпрос за децата ни и имуществото ни.
- Стъпка 4: Намерете най-добрите условия за Вашата автомобилна застраховка!  Истината е, че Вие най-вероятно плащате твърде голяма сума за застраховките на къщата си и на автомобила си и в същото време може би не получавате най-доброто качество, което заслужавате. Моя съвет е да продължавате да сравнявате полиците си и да търсите правилната компания и покритие за Вас, колкото и добро да изглежда сегашното Ви положение. Струва си!
След този кратък обзор на първите четири стъпки за успех и финансова сигурност, сега е време да погледнем останалите четири и да видим дали има нещо ново, което да не знаем и до каква степен ще можем да се възползваме от системата в тази държава и да я направим печеливша за нас и семействата ни, тук и в България.

Стъпка  5: Елиминирайте заемите си!

    Това може да се окаже ключът към щастието на всеки един от нас в тази капиталистическа система и нашият билет към свободата! Всички знаем, че заемите, които имаме към кредитни карти, банки и автомобилни компании контролират живота ни до голяма степен, но ние упорито продължаваме да затъваме в тях, поставени на колене от нашите емоции да имаме винаги най-новото обзавеждане за дома ни и последния модел на любимият ни автомобил без дори да се замислим за момент, че това ни прави роби на системата и от тези евентуални лихви, колкото и малки да ни ги представят понякога, се храни една голяма верига от хора, която има за цел да ни постави на колене всеки път, когато бръкнем в джоба си, за да използваме новата си кредитна карта! 
    Първата стъпка, която трябва да поемем, за да изплатим кредитите си е да спрем да взимаме нови. Моята роля като финансов съветник, когато работя с клиенти е да им помогна да изготвят един бюджет, в който те спокойно могат да посрещнат основните си нужди без да прибягват до ненужни покупки и използване на кредит.  Веднага след като постигнем това се съсредоточаме на правене на програма, която да изплати сегашните им задължения по най-ефективният начин  с възможно най-малко пари и най-кратък период от време. За тази цел използвам програма, която ускорява този процес използвайки същата (или по-малка дори) сума от сегашните плащания и има ефекта на „снежна топка“, което намалява времето на изплащане и съответно лихвите по заема. Ако искате да знаете повече или да коментирате върху това, можете да ме намерите на информацията под тази статия.
    Кредитните плащания са и винаги ще бъдат основните ни финансови задължения в Америка и ако успеем да ги поставим под наш контрол, то тогава живота ни ще бъде изпълнен с много повече усмивки и щастливи моменти с хората, които обичаме.  Не е ли това една от причините  поради, която сме избрали живота в странство?

Стъпка 6: Спестявайте пари за пенсиониране!

    Без да има нужда да казвам, това е една от най-горещите теми, която в последните месеци имах възможността да дискутирам с Вас и съм много доволен от работата, която свършихме заедно! Фактът, че може би над 150 човека се свързаха с мен с много интересни въпроси и лични премеждия относно пенсионното им осигуряване и прогреса, който постигнахме заедно беше впечатляващ, защото благодарение на Вашата смелост да вдигнете телефона и да ме потърсите и трибуната, която вестник „България Сега“ ни предоставя, за да може тази информация да достигне до Вас, ние заедно можахме да направим така, че да помогнем на много хора да намерят правилния път и да начертаят бъдещето си като пенсионери базирано на факти, а не митове и легенди.  Искам да Ви благодаря от сърце, че продължавате да ми давате възможността да Ви помагам и да работя за Вас, защото наистина това е една голяма чест за мен!
    За по-младата генерация, между 20 и 40 годишните читатели, препоръчвам да забравят за Social Security и незабавно, незабавно да почнат да мислят за 401К или да си отворят Roth IRA.  Илюзията, че социалното пенсионно осигуряване ще е тук за нас, си остава само това – една голяма илюзия и няма време за губене, освен ако не планирате да работите до края на живота си, започнете да планирате СЕГА!

Стъпка 7: Спестявайте за образуванието на децата си!

    Образуванието на децата ни е друга основна причина поради, която много от нас поемат тежестта наречена „емигрантски живот“. Проблемът идва от там, че дори с добрите ни намерения една такава мисия е обречена на финансов провал, ако нямаме правилната информация откъде и как да набавим нужните средства, за да можем да избегнем заеми, лихви и стрес.  В тези случаи, първото нещо, което трябва да направим е да изградим един план, който да ни представи адекватно колко години има до започването на евентуалния колеж или университет и да какъв процент от цялото образувание ние бихме искали да платим за децата си и какъв процент бихме искали да дойде от стипендии или заеми в зависимост от това каква специалност иска да следва вашето дете. Правенето на този план ни дава една добра представа за това, колко реални са очакванията ни и какви стъпки трябва да предприемем сега, за да можем да сме на правилния път към постигане на целите си. 
    Една от основните грешки, които повечето от нас правят е да отварят спестовни сметки за образувание на децата или внуците си в близката банка на много, много ниска лихва (ако въобще дори такава съществува) не осъзнавайки как инфлацията изяжда тези пари, и когато стане време те да бъдат използвани за целта, за която са спестявани то те ще са в пъти по-малко от това, което означават днес. Разрешението на този проблем е да се отвори една образувателна сметка, която се нарича 529 Education Plan, която да бъде инвестирана в правилните взаимни фондове и наблюдавана от специалист лицензиран в тази област, какъвто съм аз, например.  В последно време виждам едно раздвижване в нашата общност от гледна точка на отварянето на тези образувателни сметки и се надявам това инвестиране в бъдещето на децата ни да продължи и занапред.

Стъпка 8: Създайте нови начини за получаване на доход!

    Липсата на информация за нас като едно младо и ново общество в Америка допринася за това да сме подложени под много удари и дори изложени на много рискове, когато става въпрос за изхранването на семействата ни. Някои от нас предпочитат да работят за компании и да имат така нужната сигурност, която им позволява да покриват сметките си, а други се впускат с главата напред да отварят и развиват собствен бизнес гонейки тяхната американска мечта. В която и от тези две категории да попадате съм сигурен, че един от основните Ви мотиви заради, които работите е да изкарвате възможно повече пари. 
    Много от хората, с които комуникирам се оплакват от работата, която имат, защото не им доставя удоволствие и не им се заплаща толкова добре, колкото те биха искали. В такъв случай вих Ви посъветвал да седнете и да се замислите какво точно Ви прави щастливи и Ви кара да се усмихвате и след като разберете какво е точно това, седнете и се разтърсете на компютъра Ви дали има някой, който да прави пари правейки точно това, което Ви накара да се усмихнете преди минутка. Шансовете да големи, че има такива хора и Вие може да сте един от тях, но в никакъв случай не Ви съветвам да оставите това, с което се занимавате в момента, а да започнете „бавно, но славно“ да практикувате това приятно хоби като нов занаят. С течение на времето ще разберете различните тънкости на този занаят и ще прецените дали може да направите кариера от него или просто искате да го използвате да си докарвате малко повече доходи, забавлявайки се настрана с това.  Без значение коя пътека ще хванете, няма да Ви навреди, защото ще научите нови неща през този период и най-вероятно ще направите и „някой лев“ (или може би долар). Направете го за себе си, продължавайте да преоткривате себе си и един ден може да сте наистина щастливи, а защо не и с пълни джобове!

За въпроси и коментари моля обърнете се на моята директна линия - (224) 522-2413 или на личния ми имейл – Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com. 
Ангел Сапунджиев
www.MyOwnMoneyCoach.com
www.facebook.com/MyOwnMoneyCoach
за в.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7