Имотите- инвестиционно убежище, а може би злато?

Начална страница | Бизнес | Имотите- инвестиционно убежище, а може би злато?

Така или иначе и извън тази дилема има и много други инвестиционни  варианти, но СNBC цитира  мнението на Марк Фабер - редактор и издател на  THE GLOOM BOOM & DOOM REPORT, който казва за актуалната икономическа ситуация:  „Започва  „мечи-пазар” и като се сравняват акциите с облигации и кеша, не мисля, че акциите са особено привлекателни. Ако златото падне до 1500 долара за тройунция, ще предпочета този вид инвестиция”.
Пролет е. Сезонът на надеждите. Туристите стягат куфари. Инвеститорите са подготвили програмите си с визитите за бъдещи инвестиционни проекти.
В България също всички чакат... Да дойдат те, хората с парите, които ще променят облика на държавата ни, стандарта ни, ще създадат нови работни места.
Поглеждаме чак и към далечна Индия. Посланикът ни там, Борислав Костов, постла червеното килимче и предложи най-изгодните инвестиционни условия за бизнес: индийците могат да купуват земя. Ще имат 10 процента плосък данък върху приходите и 10 процента корпоративен данък.
И нищо, че евроекспертът Карстен Расмусен каза: ”Пътищата ви са меко казано, ужасни!” Според него Североизточна България  има недостатъчно европейски вид. Той си позволи да направи бележки и към кмета на Шумен за нашествието от гарги в града и неокосената трева в центъра. Е, наистина тези „дребни” за нас неща, с които сме свикнали в ежедневието, не са приоритетни. Знаем обаче, че именно дребните неща оформят цялостното впечатление.
България е една от най-евтините дестинации за туризъм на англичаните и е доста предпочитана. Паундът засили позициите си спрямо другите европейски валути.
Почивките в Испания например, както и в Португалия и Гърция са по-малко предпочитани по ред причини. В проучването за десетте задължителни продукта за летовника, като: светла бира, слънцезащитен крем, меню за двама и т.н., в България тази стойност на продуктите е 23,70 паунда. В Турция тя излиза към 54,46 паунда, в Хърватия е 73,65 паунда. (Данните са от Експерт-БГ).
За реализиране на инвестиционни проекти, от две години е предпочитана Турция и най-вече Истанбул. След него се нареждат: Мюнхен, Варшава, Берлин и Стокхолм.
А как са нещата със съседката ни Гърция?
Продължаващата вече три години криза препрати Гърция от аранжираните 27 европейски страни на последно място, от което тя измести Дъблин (2011 г.)
Инвестициите в съседката ни през 2006 година бяха 16,1 милиарда, през 2010 година бяха 6,6 милиарда , а  през 2011 година, едва 5 милиона евро. И макар, че имотите там са с ниски цени, инвеститорите  се страхуват да влагат  пари.
Говорим за страх...Странна е човешката психика, която е едно цяло, съставено от компоненти и за удобство, а не като разграничение, може да я разделим на три групи. 1.Чувства и стремежи 2.Интелект 3.Общи и конкретни правила на действия.
И докато първата група съдържа аспекти на човешката душевност, може би именно чувствата са нещото, което ни кара да правим безумия дори и при инвестициите, оставяйки интелекта си да си почива, а действията ни да са подчинени на чувствата ни за суета...

Всичко това има връзка с безумните цени на луксозни имоти предлагани например в Княжество Монако. Там е най-скъпо от цял свят. В последното тримесечие на миналата година кв.метър там е струвал 58300 долара. Данните са от международния индекс –PIRI, показващи най- високите стойности за луксозни имоти и според ежегодния „Доклад на благосъстоянието” подготвян от компанията
„Кнайт Франк” и „Сити приват банк” по информация на РИА новости.
Кой мислите е на второ място? Разбира се, Франция, реализирала продажби в курорта си Кап Фера с 51000 долара за кв.метър. На трето място е Лондон, с цена на кв.метър 48900 долара и накрая Хонконг с 47500 долара за кв.метър.
В петицата за най-скъпи луксозни жилища, Франция се регистрира с още един обект, това е курорта Куршавел с 44000 долара за кв.метър на елитни и луксозни жилища.
Е, криза е, но не за всички...
Защо някои нации са бедни, а други богати? Дойче Веле, цитират  двама специалисти -  Дарон Аджемоглу и Робинсон. Първият е от Масачузетския технологичен университет, а вторият от Харвардския университет. И двамата учени са единодушни че от решаващо значение е наличието на функционирането на институции, а именно: независима съдебна система, не прекалено корумпирана администрация, стабилно правителство, училища в които децата да се обучават и да се създава атмосфера за натрупване на знания , капитал и граждански добродетели.
Швейцария в продължение на векове поддържа този баланс от фактори.
Според двамата цитирани по-горе учени, до времето на индустриалната революция  благосъстоянието между държавите е било разпределено сравнително равномерно. Всички са били сходно бедни. Но от средата на 18 век нещата започват да се променят и то първо в Англия и после в останалите части на Европа. Този процес, те го сравняват с генните мутации в природата. Докато в Испания презморската търговия е била монопол на „короната”, то в Англия, тя се е въртяла от частни търговци и тази търговска независимост е донесла на някои неимоверно
богатство, което им е позволило да финансират във важни обновления.
В Испания такава прослойка липсва, а аристокрацията не се е интересувала от подобни капиталовложения, които биха застрашили привилегированото ѝ положение.
По време на колонизацията, в страните с умерен климат се засилва европеизацията. Там се установява един малък елит от европейци, които буквално поробват населението. И естествено...богатеят.
Животът показа, че липсващият баланс от фактори, цитиран по-горе, не може да доведе до желаното материално благосъстояние. В такова време се намираме днес.
А дали не трябва да се почне, като отправна точка с ГРАЖДАНСКИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ? Сигурно! Защото именно от човека започват всички последващи
действия, оплодени  от неговия труд, интелект и морал.
 
Велика Данаилова,
e-mail:  vili.danailova@abv.bg 
Tel.3592879320778
За в.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7