“ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАМЕ ЛИ НЯКОГА В АМЕРИКА“

0

ЧАСТ ПЪРВА
   
Здравейте на всички приятели и читатели на вестник „България Сега“! Надявам се работната седмица да върви по-леко и приятно, имайки се на предвид хубавото време, което се настани тук в Чикаго, за радост на всички нас, жителите на този прекрасен град.  Както Ви обещах последния път, днес съм подбрал точно пет от общо десетте читателски въпроса, които съм намерил за разнообразни и обобщителни на това, за което говорихме в последните два месеца, а именно разновидностите в пенсионно- осигурителната система тук, в страната на неограничените възможности. 

Въпрос Номер 1: Ще мога ли да си взема социалното пенсионно осигуряване (Social Security), ако се преместя да живея в България и имам зелена карта?
Отговор: За да можете да сте възползвате напълно от пенсионното си осигуряване, което сте заработили в Америка имате две възможности. Първата от тях е да живеете тук поне 11 месеца от годината и да си запазите зелената карта активна през целия Ви престой тук. Но ако искате да живеете в България (или която и да е друга държава), то Вие трябва да станете американски гражданин преди да можете да се възползвате от тази възможност.

Въпрос Номер 2: Аз имам 401К, но никога не съм го използвал досега. Каква е първата стъпка за да започна този план?
Отговор:  Първата стъпка за да започнете този план е да отидете и да изискате пълната документация свързана с него от отдел „Личен Състав“ (Human Resource), за да можем да се запознаем с всички детайли. Следващата стъпка е да се изберат правилните места, от гледна точка на фондове и акции, в които да започнете да влагате вашите вноски там, където ще се възползвате по най-добрия начин и ще имате най-голям шанс да спечелите в дългосрочен план.

Въпрос  Номер 3: От няколко години се занимавам със собствен бизнес и бих искал да намаля сумата, която плащам на таксите всяка година, като в същото време искам да започна да заделям за пенсионно осигуряване. Какъв план ще ми препоръчате?
Отговорът на Ангел: Във вашия случай, категорично бих ви препоръчал Traditional IRA, което намалява Вашите таксови задължения за сумата, която Вие ще внесете всяка година в този фонд. Това автоматично постига и двете цели, които сте поставили във въпроса си. Като резултат Вие ще имате нова пенсионна сметка и ще платите по-малко пари за такси в края на годината. Максималната сума, която можете да вложите е $5,000  на година, ако сте под 50 годишен или $6,000, ако сте над тази възраст.

Въпрос Номер 4: Напуснах старата си компания, за която работех преди година и още не съм си взел сумата натрупана от 401К. Къде трябва тя да се прехвърли?
Отговорът на Ангел: Най-правилното място, където тази сума трябва да иде е директно в Traditional IRA (с малки изключения), чрез процеса наречен Rollover.  Първата стъпка от него е да се изиска чек от сегашният администратор на вашия пенсионен план и този чек да бъде депозиран директно в новото IRA. Разбира се, в повечето случаи на много от хората им трябва помощ през този процес, и разбира се, ако сте в такава ситуация, можете да се обръщате към мен с директни въпроси  по всяко време.

Въпрос Номер 5: В компанията, в която работя в момента не ми дават възможността да започна, какъвто и да е персонален пенсионен план, като 401k или 403b. Какво е най-доброто решение за мен, където да започна да заделям допълнителни лични пари за пенсия?
Отговорът на Ангел: Във вашия случай, имате две основни възможности и те са Roth IRA или Traditional IRA. Като специалист, работейки с много хора в последните шест години, смятам, че за Вас по-изгодно ще бъде да започнете Roth IRA,  поради простата причина, че Вие не търсите някаква таксова изгода в момента, защото най-вероятно работите под W2 – форма и таксите Ви се удържат директно от чека, който сте заработили. Другата причина е, че след като започнете да използвате тези пари в бъдеще (след 59 ½ години) то те ще са нацяло без никакви дължими такси, което означава, че лихвите натрупани от растежа на парите Ви си остават само за Вас и не дължите нищо на правителството, под формата на каквито и да са данъци.
В следващият брой ще приключим с темата за пенсионното осигуряване с последните пет въпроса, които съм подбрал. Очаквайте скоро след това да отворим нова страница в нашата образувателна рубрика, където ще дискутираме различните начини за спестяване за образувание за децата ни и, а защо не и дори за нас. Никога не е късно човек да научи и развие нещо ново, но сами разбирате, че в тази държава това струва много пари, но има начини, които работят и в тази сфера. Поемам отговорността да Ви запозная с тях по-обстойно в близко бъдеще.
Разбира се, както винаги може да се обърнете към мен на 224-522-2413 и на моя личен имейл Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com.
Ангел Сапунджиев
www.MyOwnMoneyCoach.com
www.facebook.com/TainiteNaParite
за в.’България СЕГА”
www.Bulgariasega.com