Износът продължава да расте

Начална страница | Бизнес | Износът продължава да расте

Изнасяме повече стоки както за ЕС, така и за трети страни

През периода януари - май 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 48.7% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 9.6 млрд. лева, съобщиха днес от НСИ.
Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.2% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия, Дания и Белгия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия.
През май 2011 г. износът за ЕС нараства с 38.5% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2 млрд. лева.
 Вносът на България от ЕС за периода януари - май 2011 г. се е увеличил с 24.3% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 10.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта и Латвия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Финландия и Португалия.
Продължава да расте и износът ни за трети страни - с 35.5% през периода януари - юни 2011 г. спрямо същия период година по-рано.
Изнесли сме стоки за над 7,2 млрд. лева.
Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Китай и САЩ, които формират 51.2% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и Канада. Спад е отчетен при износа за Сирия, Сингапур, Перу, Обединените арабски емирства, Албания и Индонезия.
През юни 2011 г. износът за трети страни намалява с 2.1% спрямо същия месец на предходната година и е 1.1 млрд. лева.
Вносът на България от трети страни за първите шест месеца на 2011 г. се е увеличил с 27.8% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 9 млрд. лева. Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, Сингапур, ЮАР, Република Корея и Египет. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу, Канада и Виетнам.
През юни 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 27.6% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.7 млрд. лева.
EXPERT.BG


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7